China! - Reisverslag uit Yichang, China van Joziene Wolf - WaarBenJij.nu China! - Reisverslag uit Yichang, China van Joziene Wolf - WaarBenJij.nu

China!

Door: Arjan&Joziene

Blijf op de hoogte en volg Joziene

30 Juli 2007 | China, Yichang

Wow, wat een land. Op zich wist ik dat al, maar het is weer bevestigd. Het is een land vol tegenstellingen: de mooiste skyscrapers, tegenover de kleinste, vieste, lelijkste huisjes. Luxe restaurants en kleine garages met tafeltjes en stoeltjes op straat. Mooie, chique mensen en vieze flesjes zoekers. Prachtige natuur en enorme steden. hoewel ze zelf vinden dat een stad van 5 miljoen inwoners niet zo groot is.

We zijn op 19 juli onze reis begonnen naar Beijing. Daar aangekomen in de vroege ochtend van 20 juli met een kleine jet-leg (schrijf je dat zo?) zijn we naar de hostel gegaan waar ik vorig jaar de laatste dagen van mijn trip had gesleten. Erg leuk en schattig, midden in de hutongs (de volksbuurten, zonder riolering, maar met heel veel leuke mensen). Natuurlijk zijn we gelijk naar Tianmensquare gegaan, want Arjan moest dat ook zien! Verder hebben we lekker genoten van het weer, de mensen, de goedkope coctails en de omgeving. Nog een dagje naar het summer palace, en door naar de volgende stad. Shangahi wachtte op ons! (op de terugweg meer Beijing)

22 juli zaten we in de trein, op een soft seat (wat ik vorig jaar niet voor elkaar heb gekregen!) naar Shanghai. 1 uur later, om een uurtje of 7 's morgens waren we in de stad der steden. We konder er alleen nog maar weinig van zien, we waren best moe en we zochten naar de pick-up service van de hostel die we vanuit Beijing (met aanbetaling) hadden geboekt. U raadt het al: geen pick-up service. Toen ik Maggies hostel belde, bleken ze aan de andere kant van de telefoon alleen Chinees te kunnen, dus dat schoot ook niet op. Dan maar iets anders proberen. Gelukkig hadden we van een Canadees/Jordaans stel die we in Beijing hadden ontmoet het adres en telefoonnummer van een ander hostel gekregen. Dus wij daarheen. Hun Engels was beter, alleen kon ik niets van de metro halte maken, dus dat was nog een flink end lopen met rugzak in de alles verziedende hitte. Fijn. Maar we hadden een hostel en we zaten in Shanghai! Dus wij de stad in. En wow. Echt wow. Wat een gebouwen, wat een tegenstellingen, wat een wereld. We zijn er 4 dagen gebleven en hebben ontzettend leuke, mooie, trieste, en inmense dingen gezien. De bund (foto's volgen) is schitterend. We zijn op de beroemde toren met de bollen geweest (de pearltower) en we zijn in de kunstenaarsbuurt geweest. Dat was ook raar: Achter een normale, viezige Chinese straat lag opeens een buurtje met kleine galleries, luxe cafe's en heel veel buitenlanders die in China wonen. Zo ook twee britse dames waarvan een sprekend Patsy van AbFab was! Geweldig! We hadden ondertussen een Nederlands en een Duits meisje ontmoet dus alles was heel erg gezellig. Dat vinden van een toeristische straat midden tussen de griebus overkwam ons vaker in Shanghai. Ook een andere 'kunstenaarsstraat' voldeed aan deze beschrijving. De winkelstraten in Shanghai zijn niet te beschrijven. Wat een pracht en praal. Als je en klein steegje ingaat is het alleen compleet anders.
Na Beijing en Shanghai hadden we even genoeg van de grote drukte dus gingen we op zoek naar een plek vanwaar we de 3-klovendam konde zien. Yichang. Een gemiddeld Chinees stadje met 4,6 miljoen inwoners. Na 24 uur (!!) in de trein op een hard sleeper (een ervaring op zich!) kwamen we aan. In de trein zijn we de hele nacht wakker gehouden door irritante 'prinsjes en prinsesjes', echt, de ouders lieten alles toe! En ook nog door mensen die midden in de nacht gewoon luiskeels conversaties naast je bed gaan houden. Gelukkig sliepen we naast een Chinees meisje die Engels sprak, dus dat was wel handig en gezellig.
Yichang is kleiner en heel mooi gelegen aan de Yangtze rivier. De eerste dag zijn we naar een plekje aan een zijrivier van de Yangtze gegaan, waar een heel complex is gebouwd waar je kunt bungy jumpen (no way hier!), schommelen, en varen. Dus wij op een zeilbootje. De 'schipper' hebben we omgekocht voor 10 yuen (is 1 euro) en toen voeren we en stuk verder. Benen overboord, heerlijk! De volgende dag hebben we een boototcht naar de dam gemaakt, en echt, wat een bouwwerk. Dat mensen het kunnen maken. Zo groot en machtig (hee, dat is waarschijnlijk precies wat de Chinese overheid wil dat je denkt!). Op de terugweg hadden we een optie: of 2 uur op de boot wachten, of bijbetalen en gaan raften, militairy rafting. Uiteraard kozen we optie twee. SUPER! Ze hadden een soort parcours aangelegd waarbij we net niet zijn omgeslagen, maar wel heel veel water in ons bootje hebben geschept. De ene waterval na de andere gingen we af. Lachen! De Chinzen vonden ons ook erg grappig met als gevolg: watergevechten! Heerlijk. Het is hier minder benauwd dat in Shanghai, maar ontzettend warm dus al dat water was een welkome verkoeling. De eerste keer kippenvel! In de steden hoef je je door de smog niet in te smeren, maar hier dus wel. Oeps. We zijn helemaal verbrand.
En dan is het vandaag. We hebben het rustig aan gedaan, we zijn namelijk naar een openlucht zwembad gegaan. (nog een heel gedoe om er te komen, want iedereen wil je wel helpen, voor geld). Uiteindelijk zijn we er gekomen en het was super leuk. Alleen weinig ligweides. Wel spelende mensen en, nou ja, eigenlijk hetzelfde als bij ons, maar dan vol met Chinezen! Het enige verschil is dat ze hier bijna niets onderhouden. Het zwembad zal er ooit mooi uit hebben gezien, nu was het vergane glorie. Net als vele andere dingen in China. Het lijkt wachten tot het instort.

Morgen gaan we op weg naar Guillin, om een vriendin van mij van vorig jaar te bezoeken. Alleen moeten we eerst naar Liuzhou, waar we midden in de nacht aankomen. Eens kijken hoe en wanneer we daar vandaan in Guillin zullen komen.
Het is een groot geweldig avontuur!

De Chinzen zijn erg behulpzaam, alleen worden we aan alle kanten opgelicht. Mensen reserveren hotels voor ons, en het blijkt dat we ze zelf (na even lobbyen) goedkoper kunnen krijgen. (erg gemakkelijk zelfs).
Ach ja, dat hoort erbij. We leren iedere minuut iets bij! Flesjes water krijgen we nu voor 1 yuen, ipv 3 die we eerst betaalden, taxi chauffeurs kunnen ons niets maken en ook het fruit weten we steeds goedkoper te krijgen.
Wat een land.

Binnenkort meer (en minder tekst!)

Veel liefs,
Arjan en Joziene

• 30 Juli 2007 - 13:32

Katelijne:

hallo joziene en arjan!

wat een beleving zeg! schitterend! en jullie zijn nog lang niet klaar!

wat fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben.

pap en mam zijn gister (zondag) op vakantie gegaan dus het is rustig!

wij zijn alweer helemaal gewend aan het, niet zo goede, weer hier in het kikkerlandje. boris en ik zijn bezig met een start te maken voor de verhuizing, pfffff :-)) dat wordt weer wat! maar goed, als jullie thuiskomen, is het gedaan. dan wonen we er al!
    daar hebben we erg veel zin in!

dikke knuffel kaat en boris

• 30 Juli 2007 - 13:38

Carole:

Wow! Wat een avonturen! Geniet ervan en van elkaar!
    Thnx voor de sms!!!
    Dikke zoen Carole

• 30 Juli 2007 - 14:42

Dorry:

Lieve Joziene en Arjan,

Super, geweldig dat jullie lekker 5 weken aan het genieten zijn in China!
    Jaja, ik ben heeeel jaloers!!!

Hier in het kikkerland is het nog steeds enorm klote weer en de vooruitzichten zijn ook niet bepaald tropisch.
    Maar aankomend weekend gaan we naar Berlijn, lekkerrr...

Ik ben heel erg benieuwd naar de foto's dus bellen als jullie terug zijn dan komen we zeker eens langs om de verhalen te horen en de foto's te bekijken.
    Al maak ik me nu wel druk dat jullie uberhaupt niet meer terug komen, ja misschien om spullen op te halen, hahahahah!!!

Mocht dat het geval zijn dan hebben we er in iedergeval een mooi vakantie-adresje bij.

Verder hoop ik dat jullie nog een geweldige vol avonturen vakantie hebben en tot snel.

Dikke kusz
    Dorry

• 30 Juli 2007 - 14:51

Winny:

He hallo,
    Jeetje mensen wat een verhaal... maar echt super de super lijkt me! Ben heel erg benieuwd naar wat jullie nog meer mee gaan maken.
    Hier alles goed. Gisteren feestje van Mees gehad (bedankt nog voor je lieve sms Joos)> Het was super druk maar o zo leuk! Mees heeft enorm genoten van alle aandacht en de vele(!!) cadeaus. Niet normaal, wat is dat kind verwend (gelukkig niet op de manier zoals jij beschrijft in je verhaal hierboven). Verder druk geweets met het maken van een keukentje voor Mees en nu met de voorbereidingen van de verhuizing... zal blij zijn als dat allemaal achter de rug is.
    Nou, ik hoop dat jullie nog heel veel leuke en mooie avonturen zullen beleven.
    Dikke kus vanuit Rotterdam
    Winny

• 30 Juli 2007 - 14:58

Zusje:

Jemig de pemig wat een avontuur. Geweldig jongens. Jullie hebben het echt naar je zin daar dat heb ik allang in de gaten. Maar het zal best moeilijk zijn om met al die verschillen om te gaan, van armoede naar rijk. Maar goed het is zo. Veel loslopende honden en katten e.d.? Het kost er ook allemaal geen drol super man. Zo kan je het nog eens breed laten hangen, hahaha. Nou wij gaan ons klaarmaken voor onze vakantie richting spanje samen met een ander miljoen hollanders hahahaha. Maar ik weet wel, als de kids op zich zelf kunnen en we kunnen het doen ga ik ook zeker deze uitdaging een keer aan. Ma is ook verschrikkelijk jaloers op wat jullie aan het "sjouwen" zijn. Hier blijft het verder takkenweer, je word er gewoon sikkeneurig van. Maar goed nog 3 nachtjes slapen en dan hebben wij ook zeker 14 dgn zon. Hahaha, factor 30 zit al in de tas. We hebben er zin in. Ik weet niet of we daar internet hebben maar als we het hebben ga ik nog even spieken hoe het jullie verder vergaat. Broer en Jozien geniet en ik lees jullie wel weer. Dikke kus van ons allemaal en geniet...... xxxxxxxxxxxxx

• 30 Juli 2007 - 19:08

Ma:

Hee kinders van me,

Nou ik heb het gelezen, wanneer mag ik overkomen. Wat een verhaal. Het is me wel duidelijk dat julie het gigantisch naar de zin hebben. Maare kunnen jullie daar beter geen werk zoeken hebben wij met z'n allen een goed vakantie adres...... en komen dan beslist elk jaar en dan nemen we voor jullie drop pindakaas en hagelslag mee.... een goede reden toch v oor jullie om daar te blijven hahahhahahaa. Jongens geniet en tot snel tut pa en ma

• 30 Juli 2007 - 19:25

Xander En Femke:

Ziet er goed uit!!!!
    Leuke avonturen. Hou ons maar op de hoogte.

Zitten natuurlijk wel op mooie foto's te wachten.

Veel plezier en we wachten op het vervolg.

Xander en Femke

• 31 Juli 2007 - 20:10

Sonja:

Hey mupskes, nou zo te lezen vermaken jullie wel! haha.. SUPER allemaal om jullie avonturen te lezen!

Ik kom net uit Madrid, ook een super stad! We hebben alles gevonden wat ik voor mijn werk moets vinden. Geweldige hotels en leuke restaurantjes. Ga Deloitte wel vragen om nieuwe slippers want ik heb mijn zolen bijna kaal gelopen! hihi.

Nou mopskes, ik duik mijn bedje in. Nog heeeeel veel plezier en ik kijk uit naar het volgende verslag!

dikke kuss son